Nieuws | Lichtpijlfietsen moeten mensen naar fietsenstalling leiden

Lichtpijlfietsen moeten mensen naar fietsenstalling leiden

RTV Utrecht | 14 augustus 2017 | Nieuwsbericht

Max Rouing en Milou van Zomeren op de speciale fietsen.  Foto: RTV Utrecht / Robert Jan BooijMax Rouing en Milou van Zomeren op de speciale fietsen. Foto: RTV Utrecht / Robert Jan Booij

UTRECHT - Utrecht kent een hoop fietsenstallingen, maar veel mensen weten niet waar ze die kunnen vinden. Om daar verandering in te brengen, gaat Max Rouing vandaag op pad met een speciale met een grote pijl die fietsers moet wijzen op de fietsenstallingen in de stad.

Het idee om mensen op een creatieve manier naar de fietsenstallingen te leiden, kwam nadat de gemeente Utrecht een wedstrijd uitschreef. De gemeente wilde op die manier ideeën verzamelen die een einde maken aan zogenoemde 'zwerffietsen' in de stad, fietsen die buiten de stallingen worden geparkeerd.

Rouing deed als student product design van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) mee aan de wedstrijd en won uiteindelijk met zijn idee. "We hebben een fiets ontworpen om mee door de stad te fietsen. Als je op Google Maps kijkt, zie je een grote pijl en die pijl hebben we op de fiets geplakt en zo leiden we de mensen naar de fietsenstallingen", vertelt Rouing. "Het is een soort rijdend verkeersbord dat licht geeft."

REACTIES

Passerende studenten reageerden vanochtend wisselend op de actie. "Ik vind het een heel leuk initiatief", vertelt een passerende eerstejaars studente. Twee andere eerstejaars studenten: "We zetten onze fiets neer waar we een plekje zien. We komen uit Soest en zetten onze fiets neer waar je hem neer wilt zetten. Het voordeel van fietsen is juist dat je hem neer kunt zetten waar je moet zijn."

Een wat oudere vrouw is erg enthousiast. "Het is een geweldig ontwerp, ik had de fiets al langs zien komen op Facebook. Ik hoop dat het helpt, maar als ik nu al zie dat er fietsen op de geleidestrook voor blinden staat, ben ik bang dat het niet genoeg is."

Foto: RTV Utrecht / Robert Jan Booij

Werk jij binnenkort in de grootste fietsenstalling ter wereld?

U-Stal zoekt stallingmedewerkers voor Utrechtse NS fietsenstallingen.

Lees meer...

Nog steeds tekort aan duizenden fietsparkeerplaatsen binnenstad Utrecht

DUIC | 14 november 2017 | Nieuwsbericht

Hoewel er meer fietsenstallingsplekken zijn gebouwd is er nog steeds een groot tekort aan fietsparkeerplaatsen in de Utrechtse binnenstad. Tijdens piekmomenten is er een gebrek aan 6.000 stallingsplekken.

Lees meer...

Kosten voor ophalen verwijderde fiets gaan omhoog

DUIC | 14 november 2017 | Nieuwsbericht

Het tarief voor het ophalen van een door de gemeente verwijderde fiets gaat veranderen. De gemeente wil zo meer geld ophalen om de kosten van het fietsendepot te kunnen dekken. Nu betalen Utrechters die hun verwijderde fiets binnen een maand komen ophalen nog €13,86. Dit wordt volgend jaar €20,-.

Lees meer...

Rol ducttape maakt einde aan ergernis aan fietsers op Keizer Karelplein

de Gelderlander | 12 november 2017 | Nieuwsbericht

NIJMEGEN - Olifantenpaadjes zijn vaak een aanwijzing dat er iets niet lekker loopt. Dat is zonder meer het geval voor fietsers op het Keizer Karelplein. Gemeente Nijmegen let even op, met een rol ducttape valt daar eenvoudig iets aan te doen. Dat laten gedragswetenschappers van het Nijmeegse bedrijf SHIFT in een filmpje zien.

Lees meer...

klik hier voor het nieuwsarchief