Nieuws | Hoe zorg je ervoor dat jouw fiets Utrecht overleeft?

Hoe zorg je ervoor dat jouw fiets Utrecht overleeft?

Utrecht Studentenstad | 07 november 2017 | Nieuwsbericht

utrechtstudentenstad.nl

Utrecht en fietsen: een onafscheidelijk duo. Als student maak jij waarschijnlijk ook vaak gebruik een je fiets. Helaas komen lekke banden of gestolen fietsen vaak ook voor in Utrecht. In deze blog lees je hoe je dit soort dingen voorkomt of oplost.

Parkeer je fiets op de juiste plek

Omdat er zoveel fietsen in Utrecht zijn, haalt de gemeente regelmatig fietsen weg. Parkeer je stalen ros dus op de juiste plek! Zo voorkom je dat je langs het fietsendepot moet. Let dus goed op of er aangegeven wordt of je wel of niet je fiets mag parkeren. Waar jij je fiets neerzet, kan bovendien beïnvloeden of hij gejat wordt of niet. Zo is het veiliger om je fiets in een fietsenstalling te zetten in plaats van op straat. De app van P-route Fietslaat zien welke fietsenstalling nog plaats heeft voor jouw fiets.

Maak je fiets herkenbaar

Een groot deel van de fietsen in Utrecht valt in de categorie “(versleten) omafiets”. ’s Nachts zie je dan ook regelmatig dronken studenten zoeken naar hun fiets: “Waar staat mijn fiets ook al weer? Is dat ‘m? Nee, die lijkt er alleen op.” Gelukkig is dit makkelijk te voorkomen door je fiets herkenbaar te maken. Geef je fiets bijvoorbeeld een fel kleurtje of plak er herkenbare stickers op. In de blog ‘Nooit meer zoeken naar je fiets’ vind je meer tips hierover.

Leer hoe je zelf makkelijk je fiets repareert

Hoe voorzichtig je ook bent, het is haast niet te voorkomen dat er soms wat mis gaat. Je band gaat lek, je ketting ligt eraf of er lekt gel uit je zadel. Het is vervelend als je hiervoor iedere keer naar de fietsenmaker moet. Dit kost veel geld én je bent je fiets vaak ook een paar dagen kwijt. Sla daarom zelf een bandenplakset in en ga aan de slag! Heb je twee linkerhanden en ben je bang dat het niet gaat lukken? Bij What the Fiets? kun je leren hoe je zelf je fiets repareert.

Fietsenmakers

Gaat je fiets écht kapot? Dan is het toch beter om naar een fietsenmaker te gaan. Het is dan wel handig als je weet waar je goedkope fietsenmakers in Utrecht vindt. Zorg er dus voor dat je weet welke fietsenmaker bij jouw huis in de buurt zit. En maak gebruik van fietsenmakers met studentenkorting. Zo vind je Bike In op de Uithof, een fietsenmaker speciaal voor studenten van de Universiteit Utrecht.

Swapfiets

Vind jij het allemaal te veel gedoe om zelf je fiets te onderhouden? Dan kun je altijd nog een Swapfiets huren. Je huurt de fiets voor een vast bedrag per maand. De fiets wordt wanneer nodig gratis gerepareerd en je kunt het abonnement maandelijks opzeggen. Zo hoef je zelf niet te sleutelen of je fiets naar de fietsenmaker te brengen. Tegelijkertijd ben je wel verzekerd van een werkende fiets voor je deur. Ideaal toch?!

Fiets creëert banen

CROW-Fietsberaad | 31 aug 2018 | Nieuwsbericht

Nog een argument dat voor de fiets pleit: de fiets draagt aanzienlijk bij aan de werkgelegenheid. Dat stelt een aantal gezaghebbende organisaties waaronder de VN en de WHO.

Lees meer...

Obike legt het loodje. Ofo de volgende?

CROW-Fietsberaad | 08 aug 2018 | Nieuwsbericht

De met veel tamtam geïntroduceerde Obike deelfiets is failliet. De firma uit Singapore wordt inmiddels achtervolgd door schuldeisers en een aantal grote steden is bezig met een forse schoonmaak.

Lees meer...

De Kracht van betaald werk

UWV | 30 mei 2018 | Video

Video op youtube bekijken

Lees meer...

Utrecht Monitor: Kerncijfers Fiets

Utrecht Monitor | 15 mei 2018 | Onderzoek

96% van de Utrechters beschikt binnen zijn of haar huishouden over één of meerdere fietsen, 4% heeft geen fiets. Het fietsbezit onder Utrechters is al jaren stabiel.

Lees meer...

klik hier voor het nieuwsarchief