Nieuws | Nog steeds tekort aan duizenden fietsparkeerplaatsen binnenstad Utrecht

Nog steeds tekort aan duizenden fietsparkeerplaatsen binnenstad Utrecht

DUIC | 14 november 2017 | Nieuwsbericht

Nog steeds tekort aan fietsparkeerplaatsen

Hoewel er meer fietsenstallingsplekken zijn gebouwd is er nog steeds een groot tekort aan fietsparkeerplaatsen in de Utrechtse binnenstad. Tijdens piekmomenten is er een gebrek aan 6.000 stallingsplekken.

De afgelopen jaren heeft de gemeente zich ingezet om meer voorzieningen voor fietsers te creëren. Er zijn meer inpandige fietsenstallingen en er zijn op sommige momenten zogeheten Pop Up Parkings. Toch laat de gemeente weten dat er nog steeds een groot tekort is aan plekken voor fietsen. Gemiddeld is er in de binnenstad een tekort van 4.000 fietsparkeerplaatsen. Tijdens piekmomenten ligt dit aantal zelfs op 6.000 plaatsen.

De gemeente blijft kijken hoe ze de fietsparkeervoorzieningen kunnen optimaliseren. Dit blijkt echter lastig te zijn, is te lezen in een brief van het college aan de gemeenteraad: “Sterke groei van het aantal fietsparkeerplaatsen op straat lijkt niet alleen moeilijk te realiseren door het gebrek aan ruimte, maar staat op gespannen voet met ander gebruik van de openbare ruimte. In de beperkte ruimte in de historische binnenstad moeten we keuzes maken om de binnenstad aantrekkelijk te houden voor iedereen.”

Extra fietsenrekken

Met diverse lopende projecten en aanvullende maatregelen worden de komende jaren 2.000 extra fietsparkeerplaatsen in de binnenstad gerealiseerd. “Uiteraard doen we dit alleen op plekken waar de toegankelijkheid en aantrekkelijkheid van de binnenstad niet in het geding zijn.”

Er komt onder andere een fietsenstalling onder het voormalige postkantoor op de Neude met 700 plekken. Ook wordt er onderzocht of in de autoparkeergarages Paardenveld, Springweg en P5 Hoog Catharijne fietsenrekken gebouwd kunnen worden. Als proef komen er ook nog vier extra pop up parkings aan het Jacobskerkhof en omgeving Domplein, Buurkerkhof en het pleintje nabij de parkeergarage Springweg om de piekvraag op te vangen.

Foto: Robert Oosterbroek

Aangepaste openingstijden feestdagen december 2018

06 december 2018 | Nieuwsbericht

Tijdens de feestdagen zijn in de stallingen de openingstijden aangepast. Dit geldt voor de 1e & 2e Kerstdag, Oudjaar en Nieuwjaar.

Kijk bij de informatie van de stallingen of dat ook geldt voor de stalling die u wilt bezoeken.

Tijdelijk gratis stallen in Woerden

NS Stations | 29 november 2018 | Nieuwsbericht

Op station Woerden wordt de huidige fietsenstalling  deze week (26-30 nov) omgebouwd naar de nieuwe zelfservice fietsenstalling met OV-chipkaart en 24 uur gratis stallen.

Lees meer...

Fiets creëert banen

CROW-Fietsberaad | 31 aug 2018 | Nieuwsbericht

Nog een argument dat voor de fiets pleit: de fiets draagt aanzienlijk bij aan de werkgelegenheid. Dat stelt een aantal gezaghebbende organisaties waaronder de VN en de WHO.

Lees meer...

Obike legt het loodje. Ofo de volgende?

CROW-Fietsberaad | 08 aug 2018 | Nieuwsbericht

 

De met veel tamtam geïntroduceerde Obike deelfiets is failliet. De firma uit Singapore wordt inmiddels achtervolgd door schuldeisers en een aantal grote steden is bezig met een forse schoonmaak.

Lees meer...

klik hier voor het nieuwsarchief