Nieuws | Nog steeds tekort aan duizenden fietsparkeerplaatsen binnenstad Utrecht

Nog steeds tekort aan duizenden fietsparkeerplaatsen binnenstad Utrecht

DUIC | 14 november 2017 | Nieuwsbericht

Nog steeds tekort aan fietsparkeerplaatsen

Hoewel er meer fietsenstallingsplekken zijn gebouwd is er nog steeds een groot tekort aan fietsparkeerplaatsen in de Utrechtse binnenstad. Tijdens piekmomenten is er een gebrek aan 6.000 stallingsplekken.

De afgelopen jaren heeft de gemeente zich ingezet om meer voorzieningen voor fietsers te creëren. Er zijn meer inpandige fietsenstallingen en er zijn op sommige momenten zogeheten Pop Up Parkings. Toch laat de gemeente weten dat er nog steeds een groot tekort is aan plekken voor fietsen. Gemiddeld is er in de binnenstad een tekort van 4.000 fietsparkeerplaatsen. Tijdens piekmomenten ligt dit aantal zelfs op 6.000 plaatsen.

De gemeente blijft kijken hoe ze de fietsparkeervoorzieningen kunnen optimaliseren. Dit blijkt echter lastig te zijn, is te lezen in een brief van het college aan de gemeenteraad: “Sterke groei van het aantal fietsparkeerplaatsen op straat lijkt niet alleen moeilijk te realiseren door het gebrek aan ruimte, maar staat op gespannen voet met ander gebruik van de openbare ruimte. In de beperkte ruimte in de historische binnenstad moeten we keuzes maken om de binnenstad aantrekkelijk te houden voor iedereen.”

Extra fietsenrekken

Met diverse lopende projecten en aanvullende maatregelen worden de komende jaren 2.000 extra fietsparkeerplaatsen in de binnenstad gerealiseerd. “Uiteraard doen we dit alleen op plekken waar de toegankelijkheid en aantrekkelijkheid van de binnenstad niet in het geding zijn.”

Er komt onder andere een fietsenstalling onder het voormalige postkantoor op de Neude met 700 plekken. Ook wordt er onderzocht of in de autoparkeergarages Paardenveld, Springweg en P5 Hoog Catharijne fietsenrekken gebouwd kunnen worden. Als proef komen er ook nog vier extra pop up parkings aan het Jacobskerkhof en omgeving Domplein, Buurkerkhof en het pleintje nabij de parkeergarage Springweg om de piekvraag op te vangen.

Foto: Robert Oosterbroek

Nieuwe ingang voor 44 fietsenstallingen na test in Bilthoven

RTV Utrecht | 09 februari 2018 | Nieuwsbericht

BILTHOVEN - NS en ProRail investeren 8 miljoen euro in een nieuwe entree voor de 44-zelfservice-fietsenstallingen in heel het land. Dit type stallingen heeft nu nog een stalen draaihek, maar krijgt in de toekomst transparante toegangsdeurtjes.

Lees meer...

Ook in een bewaakte fietsenstalling uw fiets goed vastzetten

Utrecht.Nieuws | 05 februari 2018 | Nieuwsbericht

Is uw fiets wel eens uit een bewaakte fietsenstalling gestolen? Het onrecht kan extra groot voelen wanneer dit zich voordoet, evenals de verbazing, want hoe kan dit nou gebeuren? Toch komt het wel eens voor.

Lees meer...

How a Dutch city became a cycling capital of the world

Yale Climate Connections | 19 januari 2018 | Nieuwsbericht

In the Dutch city of Utrecht, commuters, tourists, and school children whiz to-and-fro on bikes. You’ll see cyclists wearing business suits, carrying grocery bags, and even holding umbrellas in the rain.

Lees meer...

Houten verslaat Veenendaal en wordt Fietsstad 2018

RTV Utrecht | 16 januari 2018 | Nieuwsbericht

HOUTEN/VEENENDAAL - Houten is verkozen tot Fietsstad 2018. De gemeente verslaat Veenendaal, dat net als Winterswijk, Etten-Leur en Zoetermeer was genomineerd.

Lees meer...

klik hier voor het nieuwsarchief