Nieuws | Rol ducttape maakt einde aan ergernis aan fietsers

Rol ducttape maakt einde aan ergernis aan fietsers op Keizer Karelplein

de Gelderlander | 12 november 2017 | Nieuwsbericht

Rol ducttape maakt einde aan ergernis aan fietsers

NIJMEGEN - Olifantenpaadjes zijn vaak een aanwijzing dat er iets niet lekker loopt. Dat is zonder meer het geval voor fietsers op het Keizer Karelplein. Gemeente Nijmegen let even op, met een rol ducttape valt daar eenvoudig iets aan te doen. Dat laten gedragswetenschappers van het Nijmeegse bedrijf SHIFT in een filmpje zien.

Wie wel eens een rondje om het plein fietst, merkt dat de fietsers die rechtsaf willen naar de Oranjesingel daarvoor niet genoeg ruimte krijgen.

Dit komt doordat fietsers die rechtdoor willen, en dat zijn er veel meer, het hele fietspad in beslag nemen als ze wachten voor het stoplicht. De fietsers die naar de Oranjesingel willen, gaan dan vaak maar mopperend en zuchtend over het gras klunen.

Ducttape

Een dagelijkse ergernis voor gedragswetenschapper Dirkje van der Ven, die met twee studiegenoten twee jaar geleden SHIFT heeft opgezet; een bureau dat bedrijven, instellingen en overheden adviseert over gedragsverandering, met name op het gebied van duurzaamheid en verkeer. ,,We fietsen zelf veel op het Keizer Karelplein en op een dag zeiden we; kunnen we daar niet iets aan doen?’’, vertelt Van der Ven, die vanuit haar huis uitkijkt op het plein.

Met ducttape plakten de gedragswetenschappers enkele weken geleden twee opstelstroken met pijlen. Een strook voor rechtdoor en een strook voor rechtsaf. Ze filmden de verkeerssituatie voor het afplakken, het plakken zelf en wat er gebeurde toen de twee tijdelijke rijbanen klaar waren. Onmiddellijk bleven de fietsers voor rechtdoor en de fietsers voor rechtsaf op hun 'eigen' helft.

'Nudging'

,,Die uitkomst hadden we wel verwacht hoor’’, aldus Van der Ven. ,,We weten dat mensen nu eenmaal graag binnen twee lijnen blijven.’’ Dit fenomeen noem je 'nudging'. ,,Je geeft mensen een subtiel duwtje in de goede richting. Dat helpt. Juist omdat je mensen nog steeds hun eigen keuze laat maken en er geen dwang achterzit.’’ Denk bij nudging ook aan voetstapjes op de grond richting een afvalbak en Holle Bolle Gijs in de Efteling die 'papier hier' roept.

Na het experiment heeft SHIFT de tape weer verwijderd. ,,We hebben het gedaan om te laten zien dat je soms met simpele middelen een eind kunt maken aan veel frustratie en ergernis. Een paar lijnen op de grond zijn ook nog eens goedkoper dan handhaving.’’

Tekst: Suzanne de Winter | Foto: Gerard Verschooten

 

Nieuwe ingang voor 44 fietsenstallingen na test in Bilthoven

RTV Utrecht | 09 februari 2018 | Nieuwsbericht

BILTHOVEN - NS en ProRail investeren 8 miljoen euro in een nieuwe entree voor de 44-zelfservice-fietsenstallingen in heel het land. Dit type stallingen heeft nu nog een stalen draaihek, maar krijgt in de toekomst transparante toegangsdeurtjes.

Lees meer...

Ook in een bewaakte fietsenstalling uw fiets goed vastzetten

Utrecht.Nieuws | 05 februari 2018 | Nieuwsbericht

Is uw fiets wel eens uit een bewaakte fietsenstalling gestolen? Het onrecht kan extra groot voelen wanneer dit zich voordoet, evenals de verbazing, want hoe kan dit nou gebeuren? Toch komt het wel eens voor.

Lees meer...

How a Dutch city became a cycling capital of the world

Yale Climate Connections | 19 januari 2018 | Nieuwsbericht

In the Dutch city of Utrecht, commuters, tourists, and school children whiz to-and-fro on bikes. You’ll see cyclists wearing business suits, carrying grocery bags, and even holding umbrellas in the rain.

Lees meer...

Houten verslaat Veenendaal en wordt Fietsstad 2018

RTV Utrecht | 16 januari 2018 | Nieuwsbericht

HOUTEN/VEENENDAAL - Houten is verkozen tot Fietsstad 2018. De gemeente verslaat Veenendaal, dat net als Winterswijk, Etten-Leur en Zoetermeer was genomineerd.

Lees meer...

klik hier voor het nieuwsarchief