Nieuws | Rol ducttape maakt einde aan ergernis aan fietsers

Rol ducttape maakt einde aan ergernis aan fietsers op Keizer Karelplein

de Gelderlander | 12 november 2017 | Nieuwsbericht

Rol ducttape maakt einde aan ergernis aan fietsers

NIJMEGEN - Olifantenpaadjes zijn vaak een aanwijzing dat er iets niet lekker loopt. Dat is zonder meer het geval voor fietsers op het Keizer Karelplein. Gemeente Nijmegen let even op, met een rol ducttape valt daar eenvoudig iets aan te doen. Dat laten gedragswetenschappers van het Nijmeegse bedrijf SHIFT in een filmpje zien.

Wie wel eens een rondje om het plein fietst, merkt dat de fietsers die rechtsaf willen naar de Oranjesingel daarvoor niet genoeg ruimte krijgen.

Dit komt doordat fietsers die rechtdoor willen, en dat zijn er veel meer, het hele fietspad in beslag nemen als ze wachten voor het stoplicht. De fietsers die naar de Oranjesingel willen, gaan dan vaak maar mopperend en zuchtend over het gras klunen.

Ducttape

Een dagelijkse ergernis voor gedragswetenschapper Dirkje van der Ven, die met twee studiegenoten twee jaar geleden SHIFT heeft opgezet; een bureau dat bedrijven, instellingen en overheden adviseert over gedragsverandering, met name op het gebied van duurzaamheid en verkeer. ,,We fietsen zelf veel op het Keizer Karelplein en op een dag zeiden we; kunnen we daar niet iets aan doen?’’, vertelt Van der Ven, die vanuit haar huis uitkijkt op het plein.

Met ducttape plakten de gedragswetenschappers enkele weken geleden twee opstelstroken met pijlen. Een strook voor rechtdoor en een strook voor rechtsaf. Ze filmden de verkeerssituatie voor het afplakken, het plakken zelf en wat er gebeurde toen de twee tijdelijke rijbanen klaar waren. Onmiddellijk bleven de fietsers voor rechtdoor en de fietsers voor rechtsaf op hun 'eigen' helft.

'Nudging'

,,Die uitkomst hadden we wel verwacht hoor’’, aldus Van der Ven. ,,We weten dat mensen nu eenmaal graag binnen twee lijnen blijven.’’ Dit fenomeen noem je 'nudging'. ,,Je geeft mensen een subtiel duwtje in de goede richting. Dat helpt. Juist omdat je mensen nog steeds hun eigen keuze laat maken en er geen dwang achterzit.’’ Denk bij nudging ook aan voetstapjes op de grond richting een afvalbak en Holle Bolle Gijs in de Efteling die 'papier hier' roept.

Na het experiment heeft SHIFT de tape weer verwijderd. ,,We hebben het gedaan om te laten zien dat je soms met simpele middelen een eind kunt maken aan veel frustratie en ergernis. Een paar lijnen op de grond zijn ook nog eens goedkoper dan handhaving.’’

Tekst: Suzanne de Winter | Foto: Gerard Verschooten

 

Aangepaste openingstijden feestdagen december 2018

06 december 2018 | Nieuwsbericht

Tijdens de feestdagen zijn in de stallingen de openingstijden aangepast. Dit geldt voor de 1e & 2e Kerstdag, Oudjaar en Nieuwjaar.

Kijk bij de informatie van de stallingen of dat ook geldt voor de stalling die u wilt bezoeken.

Tijdelijk gratis stallen in Woerden

NS Stations | 29 november 2018 | Nieuwsbericht

Op station Woerden wordt de huidige fietsenstalling  deze week (26-30 nov) omgebouwd naar de nieuwe zelfservice fietsenstalling met OV-chipkaart en 24 uur gratis stallen.

Lees meer...

Fiets creëert banen

CROW-Fietsberaad | 31 aug 2018 | Nieuwsbericht

Nog een argument dat voor de fiets pleit: de fiets draagt aanzienlijk bij aan de werkgelegenheid. Dat stelt een aantal gezaghebbende organisaties waaronder de VN en de WHO.

Lees meer...

Obike legt het loodje. Ofo de volgende?

CROW-Fietsberaad | 08 aug 2018 | Nieuwsbericht

 

De met veel tamtam geïntroduceerde Obike deelfiets is failliet. De firma uit Singapore wordt inmiddels achtervolgd door schuldeisers en een aantal grote steden is bezig met een forse schoonmaak.

Lees meer...

klik hier voor het nieuwsarchief