Nieuws | Houten verslaat Veenendaal en wordt Fietsstad 2018

Houten verslaat Veenendaal en wordt Fietsstad 2018

RTV Utrecht | 16 januari 2018 | Nieuwsbericht

Houten verslaat Veenendaal en wordt Fietsstad 2018

HOUTEN/VEENENDAAL - Houten is verkozen tot Fietsstad 2018. De gemeente verslaat Veenendaal, dat net als Winterswijk, Etten-Leur en Zoetermeer was genomineerd.

De jury prijst Houten omdat de gemeente al jarenlang structureel uitstekend fietsbeleid voert. "Er is een prachtige fietsenstalling geopend bij het station", zegt een woordvoerder van de Fietsersbond.

"En bij de uitbreiding van Houten-Zuid is echt vastgehouden aan fietsvriendelijke verkeersmodellen. De meeste plaatsen doen goede dingen voor de fiets, maar daarna zwakt het af. Houten bewijst dat ze het vol kunnen houden."

EERDERE WINST

Het is niet de eerste keer dat Houten de titel in de wacht sleept: in 2008 gebeurde dat ook al. Het eveneens genomineerde Veenendaal won de prijs eerder in 2000. Niet alleen een jury bepaalt wie wint, de uitslag wordt ook gebaseerd op een online enquête die fietsers kunnen invullen.

HOUTEN BLIJ

Op het Houtense gemeentehuis zijn ze blij met de eretitel. André Botermans is naast stedenbouwkundige ook 'internationaal fietsambassadeur' in Houten. "Andere gemeentes hebben misschien ook wel zo iemand als ik. Maar ik denk dat er geen andere gemeente is die zo veel nationale en internationale delegaties op bezoek krijgt als wij."

Sinds de jaren 70, toen Houten werd aangewezen als groeikern en de plaats enorm begon te groeien, is de gemeente 'fietsminded'. Botermans: "In Utrecht proberen ze van een autostad een fietsstad te maken. Dat is heel moeilijk. Toen aan de tekentafel de eerste schetsen van Houten werden gemaakt, was de fietser al het belangrijkste uitgangspunt."

VEENENDAAL

Wethouder Engbert Stroobosscher van Veenendaal had graag gezien dat zijn gemeente had gewonnen. Dat fietsen een zeer belangrijke plek inneemt in zijn beleid blijkt wel uit het feit dat onder de Rondweg-Oost een heel nieuwe fietstunnel is gebouwd, volledig bekostigd door de gemeente. "We vinden het belangrijk dat een nieuwe wijk goed aansluiten op het centrum. Bij het maken van nieuwe plannen houden we zeker rekening met de fiets."

Foto: RTV Utrecht / Jiri Glaap

Nieuwe ingang voor 44 fietsenstallingen na test in Bilthoven

RTV Utrecht | 09 februari 2018 | Nieuwsbericht

BILTHOVEN - NS en ProRail investeren 8 miljoen euro in een nieuwe entree voor de 44-zelfservice-fietsenstallingen in heel het land. Dit type stallingen heeft nu nog een stalen draaihek, maar krijgt in de toekomst transparante toegangsdeurtjes.

Lees meer...

Ook in een bewaakte fietsenstalling uw fiets goed vastzetten

Utrecht.Nieuws | 05 februari 2018 | Nieuwsbericht

Is uw fiets wel eens uit een bewaakte fietsenstalling gestolen? Het onrecht kan extra groot voelen wanneer dit zich voordoet, evenals de verbazing, want hoe kan dit nou gebeuren? Toch komt het wel eens voor.

Lees meer...

How a Dutch city became a cycling capital of the world

Yale Climate Connections | 19 januari 2018 | Nieuwsbericht

In the Dutch city of Utrecht, commuters, tourists, and school children whiz to-and-fro on bikes. You’ll see cyclists wearing business suits, carrying grocery bags, and even holding umbrellas in the rain.

Lees meer...

Houten verslaat Veenendaal en wordt Fietsstad 2018

RTV Utrecht | 16 januari 2018 | Nieuwsbericht

HOUTEN/VEENENDAAL - Houten is verkozen tot Fietsstad 2018. De gemeente verslaat Veenendaal, dat net als Winterswijk, Etten-Leur en Zoetermeer was genomineerd.

Lees meer...

klik hier voor het nieuwsarchief