Nieuws | Obike legt het loodje

Obike legt het loodje. Ofo de volgende?

CROW-Fietsberaad | 08 aug 2018 | Nieuwsbericht

 

De met veel tamtam geïntroduceerde Obike deelfiets is failliet. De firma uit Singapore wordt inmiddels achtervolgd door schuldeisers en een aantal grote steden is bezig met een forse schoonmaak.

OBike werd begin 2017 in Singapore geïntroduceerd en werd daarna in enkele tientallen landen uitgerold, waaronder Nederland, België, Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. In ons land werden de fietsen geplaatst in Rotterdam en Amsterdam, waarbij Amsterdam er al na enkele maanden een eind aan maakte. Ook in Rotterdam zijn ze inmiddels nogenoeg verdwenen uit het straatbeeld. Maar ook elders werd met de OBike al gauw zat. In steden als Zürich en München kreeg het bedrijf problemen met de plaatselijke overheden.

Uit Amerika komen berichten dat ook de Ofo-deelfiets zich aan het terugtrekken is. Een jaar geleden plaatste men zo’n 40.000 fietsen in 30 Amerikaanse steden. Inmiddels is daarvan 70 procent al weer verdwenen. Volgens Ofo onder meer omdat steden steeds meer eisen  gaan stellen aan de dockless deelfietsen, volgens anderen omdat het Chinese businessmodel gewoon niet werkt in de VS en omdat de concurrentie van andere deelfietsproviders daar te groot is.

Ook in Australië is het bekeken voor Ofo. In Europa heeft men Berlijn al opgegeven in Engeland trekt men zich ook terug uit enkele steden. En volgens de Financial Times heeft men nog een rekening van $10 miljoen open staan bij een Chinese fietsenfabrikant.

Ook over Mobike, een andere grote deelfietsprovider die in ons land actief is in Rotterdam en Delft, komen negatieve berichten uit de VS. Zo trekt men zich terug uit Washington en Dallas. Daar staat tegenover dat er nog geen melding is van problemen in Europa.

Tarieven gemeentelijke fietsenstallingen Utrecht 2019

20 december 2018 | Nieuwsbericht

Met ingang van 01 januari 2019 gelden nieuwe tarieven voor de openbare fietsenstallingen in de gemeente Utrecht.

Lees meer...

Grootschalige proef met deelfietsen in Utrecht

Gemeente Utrecht | 10 december 2018 | Nieuwsbericht

Hoe draagt de deelfiets in Utrecht bij aan een gezonde en bereikbare stad? Dit gaat de gemeente Utrecht samen met Universiteit Utrecht en Hogeschool Windesheim in de praktijk onderzoeken.

Lees meer...

Tijdelijk gratis stallen in Woerden

NS Stations | 29 november 2018 | Nieuwsbericht

Op station Woerden wordt de huidige fietsenstalling  deze week (26-30 nov) omgebouwd naar de nieuwe zelfservice fietsenstalling met OV-chipkaart en 24 uur gratis stallen.

Lees meer...

Fiets creëert banen

CROW-Fietsberaad | 31 aug 2018 | Nieuwsbericht

Nog een argument dat voor de fiets pleit: de fiets draagt aanzienlijk bij aan de werkgelegenheid. Dat stelt een aantal gezaghebbende organisaties waaronder de VN en de WHO.

Lees meer...

klik hier voor het nieuwsarchief